Podane ceny są cenami brutto
Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Brak produktów
Cena: 14,99 zł
brutto
2-A-09-01100-NA-K2
Nowy produkt
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Powiadom mnie
Gasteria jest sukulentem, który w naturze rośnie w Afryce Południowej na terenach lekko zacienionych, np. w cieniu drzew, wyższych roślin czy skał. Ma niewielkie rozmiary, więc idealnie sprawdzi się na parapecie, gdzie nie ma zbyt wiele miejsca. Jej liście kształtem przypominają języki - są mięsiste, trójkątne i ostro zakończone. Tworzą zwartą rozetę i mają kolor ciemnozielony oraz brązowawy, wpadający w lekki fiolet. Niezwykle ozdobne i bardzo charakterystyczne dla gasterii 'Okavango' są białe, wypukłe piegi, pokrywające cała powierzchnię liści. Rozeta gasterii 'Okavango' z wyglądu przypomina misternie złożoną serwetkę w eleganckiej restauracji. Dojrzałe rośliny, przy odrobinie szczęścia i odpowiedniej pielęgnacji, mogą nas miło zaskoczyć dzwonkowatymi koralowo- białymi kwiatami.
Gasteria jest sukulentem łatwym w uprawie. Doskonale znosi suszę, najlepiej podlewać ją umiarkowanie - latem dopiero po przeschnięciu podłoża, zimą minimalnie. Lubi stanowiska słoneczne, ale niekorzystne jest wystawianie gasterii na ostre słońce. Wymaga podłoża przepuszczalnego i dobrze zdrenowanego (np. mieszanki ziemi kwiatowej z gruboziarnistym piaskiem i perlitem lub gotowego podłoża dla sukulentów). Od marca do października gasterię dokarmia się nawozami do sukulentów. W zimie wymaga nieco niższej temperatury. Gasterię rozmnaża się łatwo przez oddzielanie odrostów.
Oferowane sadzonki produkowane są w podłożu torfowym, które nie nadaje się docelowo do uprawy ze względu na wysoki współczynnik absorpcji wody. Nadmiar wody prowadzi często do gnicia korzeni i rozwoju chorób. Zalecamy przesadzenie sukulentów bezpośrednio po otrzymaniu do właściwego podłoża. Specjalne podłoże do sukulentów o odpowiednio dobranych proporcjach składników zwiększających przepuszczalność znajdziesz w naszej ofercie klikając tutaj. Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy też instrukcję przesadzania sukulentów krok po kroku. Instrukcja dostępna jest tutaj. Najlepszy termin na przesadzanie sukulentów to wiosna i lato. Kupując sukulenty w okresie jesiennym i zimowym, bezpieczniej jest pozostawić je w dotychczasowym podłożu dbając o bardzo oszczędne podlewanie. W okresie jesienno-zimowym sukulenty rosnące w takim podłożu podlewa się niewielką ilością wody raz na 4-8 tygodni (zależnie od temperatury). Aby zminimalizować ryzyko przelania, najlepiej do podlewania używać ręcznego rozpylacza do wody. Wyraźnym wskaźnikiem do kolejnego podlania jest obkurczenie liści sukulentów.
Oferujemy sadzonkę w doniczce średnicy 8 cm. Poniżej znajduje się zdjęcie przykładowej sadzonki.
Miejsce/stanowisko | słoneczne | |
Docelowa wysokość | 10-30 cm | |
Wymagania wodne | niskie | |
Kolor liści | zielony | |
Kolor kwiatów | biały | |
Trudność uprawy | dla amatorów | |
Pokrój | rozety |
Brak komentarzy od klienta w tym momencie.
Rośliny otulamy piankowym wypełnieniem izolującym przed wnikaniem chłodu. W przypadku spadków temperatur poniżej 0 st. C do paczki z wrażliwymi roślinami dodajemy specjalną saszetkę z substancją chemiczną wytwarzającą ciepło w pudełku i podnoszącą temperaturę wewnątrz paczki (tzw heatpack). Koszt heatpacka jest wliczony w średnią cenę przesyłek w okresie zimowym. Dodatkowo paczka z roślinami izolowana jest wewnątrz wypełnieniem z włóknistej pianki, która izoluje zawartość od chłodu wnikającego z zewnątrz.
Otrzymuj najnowsze informacje o Wydarzeniach, Wyprzedażach i Ofertach. Zapisz się do newslettera Zielony-Parapet już dzisiaj.