Gasteria 'Okavango'

Cena: 14,99 zł

2-A-09-01100-NA-K2

Nowy produkt


B B

Pytanie o Produkt

Gasteria 'Okavango'

Gasteria jest uroczym sukulentem o mięsistych, ciemnozielonych liściach z wypukłymi białymi piegami. Tworzy zwarte rozety. Roślina łatwa w uprawie.

Uzupełnj wszystkie pola przed wysłaniem pytania. :

* Wymagane pola

Anuluj albo 

Zamówienia można złożyć telefonicznie lub mailowo: 600 584 660 lub sklep[małpa]albamar.pl
Darmowa wysyłka przy zakupach powyżej 250zł
Rabat 5% na wszystko

Więcej informacji

Cechy

Opinie

Więcej informacji

Gasteria 'Okavango'

Gasteria jest sukulentem, który w naturze rośnie w Afryce Południowej na terenach lekko zacienionych, np. w cieniu drzew, wyższych roślin czy skał. Ma niewielkie rozmiary, więc idealnie sprawdzi się na parapecie, gdzie nie ma zbyt wiele miejsca. Jej liście kształtem przypominają języki - są mięsiste, trójkątne i ostro zakończone. Tworzą zwartą rozetę i mają kolor ciemnozielony oraz brązowawy, wpadający w lekki fiolet. Niezwykle ozdobne i bardzo charakterystyczne dla gasterii 'Okavango' są białe, wypukłe piegi, pokrywające cała powierzchnię liści. Rozeta gasterii 'Okavango' z wyglądu przypomina misternie złożoną serwetkę w eleganckiej restauracji. Dojrzałe rośliny, przy odrobinie szczęścia i odpowiedniej pielęgnacji, mogą nas miło zaskoczyć dzwonkowatymi koralowo- białymi kwiatami.

Walory Gasterii 'Okavango'

  • pokrój rozety
  • atrakcyjne ciemnozielone liście z białymi piegami
  • niewielki rozmiar
  • małe wymagania
  • roślina łatwa w uprawie

Wymagania Gasterii

Gasteria jest sukulentem łatwym w uprawie. Doskonale znosi suszę, najlepiej podlewać ją umiarkowanie - latem dopiero po przeschnięciu podłoża, zimą minimalnie. Lubi stanowiska słoneczne, ale niekorzystne jest wystawianie gasterii na ostre słońce. Wymaga podłoża przepuszczalnego i dobrze zdrenowanego (np. mieszanki ziemi kwiatowej z gruboziarnistym piaskiem i perlitem lub gotowego podłoża dla sukulentów). Od marca do października gasterię dokarmia się nawozami do sukulentów. W zimie wymaga nieco niższej temperatury. Gasterię rozmnaża się łatwo przez oddzielanie odrostów.

Przesadzanie sukulentów

Oferowane sadzonki produkowane są w podłożu torfowym, które nie nadaje się docelowo do uprawy ze względu na wysoki współczynnik absorpcji wody. Nadmiar wody prowadzi często do gnicia korzeni i rozwoju chorób. Zalecamy przesadzenie sukulentów bezpośrednio po otrzymaniu do właściwego podłoża. Specjalne podłoże do sukulentów o odpowiednio dobranych proporcjach składników zwiększających przepuszczalność znajdziesz w naszej ofercie klikając tutaj. Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy też instrukcję przesadzania sukulentów krok po kroku. Instrukcja dostępna jest tutajNajlepszy termin na przesadzanie sukulentów to wiosna i lato. Kupując sukulenty w okresie jesiennym i zimowym, bezpieczniej jest pozostawić je w dotychczasowym podłożu dbając o bardzo oszczędne podlewanie. W okresie jesienno-zimowym sukulenty rosnące w takim podłożu podlewa się niewielką ilością wody raz na 4-8 tygodni (zależnie od temperatury). Aby zminimalizować ryzyko przelania, najlepiej do podlewania używać ręcznego rozpylacza do wody. Wyraźnym wskaźnikiem do kolejnego podlania jest obkurczenie liści sukulentów. 

Oferujemy sadzonkę w doniczce średnicy 8 cm. Poniżej znajduje się zdjęcie przykładowej sadzonki.  

gasteria_armstrongii.jpg

Opis

Miejsce/stanowiskosłoneczne
Docelowa wysokość10-30 cm
Wymagania wodneniskie
Kolor liścizielony
Kolor kwiatówbiały
Trudność uprawydla amatorów
Pokrójrozety

Recenzje

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

Gasteria 'Okavango'

Gasteria 'Okavango'

Gasteria jest uroczym sukulentem o mięsistych, ciemnozielonych liściach z wypukłymi białymi piegami. Tworzy zwarte rozety. Roślina łatwa w uprawie.

Inni kupili również:

Poniższe produkty kupiono razem z tym produktem